Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд с искане

...
Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд с искане
Коментари Харесай

ВКС иска да се отмени конфискацията на колите на пияни и дрогирани, когато те не са тяхна собственост

Наказателната гилдия на  Върховния касационен съд  (ВКС) сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на текстове от Наказателния кодекс. Това оповестиха от съда.

Става дума за текстовете, свързани с  лишаване на транспортно средство  или налагане на санкция в размер на цената на транспортното средство, когато то не е  благосъстоятелност на причинителя на закононарушение.

В настояването се показва, че  липсват претекстове към плановете за посочения закон , съпътстващи основаването на упоменатите нови разпореждания и указващи аргументите и технологията на основаването им, надлежно смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели.

Като се отмине този факт , както и обстоятелството на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите правила и точност при словесното оформяне на нормативните наставления, както и при осъществяването на чисто  технически дейности  като препращането към точния текст, на който подхожда препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е преобразяване в част от настоящото право на текстове, които опонират на Конституцията, било то напълно или отчасти “, пишат висшите съдии.

Проблемите, които слагат четирите разпореждания , са непреодолими посредством пояснение по наставления от Закона за нормативните актове път, тъй като са свързани с въвеждане на двусмислени наставления, на постановки, които са в очевидно несъгласие с фундаментални положения в наказателното право и с режима на съществени негови институти, каквито са наказването и превантивните ограничения в Наказателен кодекс, и надлежно в несъгласие с концепцията, на която всеки от тези институти е учреден, с тяхното наличие, с правната логичност при основаването им и с метода, по който е планувано те да се ползват, стимулират се от Върховен касационен съд.

Според магистратите е нарушен заложеният във  фундамента на правовата страна парламентарен принцип  на законността, като е накърнена предвидимостта в правното контролиране, дестабилизирана е правната сигурност.

Освен това е нарушено е и заложеното в Конституцията предписание, както и правилото за справедливостта и юридическото тъждество на жителите, стимулират се от Върховен касационен съд.

Промените в Наказателен кодекс влязоха в действие през август предходната година.

https://dariknews.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР